EK:n kauppapolitiikan vuosi 2022
Pandemia, Ukrainan tilanne, ilmasto- ja ympäristöhuolet, vastuulliset tuotantoketjut, suurvaltakilpailu maailmantalouden herruudesta ja teknologisesta johtajuudesta, puolijohdepula. Muun muassa nämä ilmiöt myllertävät maailman kauppaa tänäkin vuonna ja vaikuttavat suomalaisten yritysten menestymiseen maailman markkinoilla.
Suomalaisyritysten edustajista koostuva EK:n EU- ja kauppapoliittinen valiokunta on EK:n tukena pohtimassa Suomen elinkeinoelämän näkökulmia näihin haasteisiin.
Mitä asialistallamme on tänä vuonna?
Jatkamme viime vuonna aloittamaamme keskustelua siitä, miltä maailman kauppa näyttää vuoden 2030 tienoilla. Dominoiko Kiina, mitä tekee Yhdysvallat, missä roolissa on EU, entä uudet blokit?
Paneudumme tarkemmin komission vastikään EU:lle laatimaan kauppastrategiaan ja siihen, mitä vaikutuksia sillä on Suomelle ja suomalaisyrityksille ja miten vaikutamme ja edistämme suomalaisyritysten asemaa.
Alueellisesti priorisoimme Kiinaa, Yhdysvaltoja ja Venäjää ja vaikutamme EU:n kauppasopimusneuvotteluihin muun muassa valmistaudumme Intia-neuvotteluihin sekä neuvoteltujen kauppasopimusten voimaan saamiseen.
Temaattisempina aiheina meillä on tänä vuonna tutkakuvassa kauppa ja ilmasto/ympäristö, kuten cleantech-kaupan vapauttaminen ja hiilitullit sekä kauppa ja kestävä kehitys/vastuullisuus.
EU-asioissa käsittelemme muun muassa taksonomiaa (kestävän rahoituksen luokittelujärjestelmä) sekä Ranskan puheenjohtajuuskauden keskeistä kärkiteemaa "A new model for European growth , missä presidentti Macron peräänkuuluttaa uutta taloudellisen kasvun mallia EU:lle, joka perustuisi teknologiseen suvereniteettiin ja vahvaan sosiaaliseen ulottuvuuteen.
Alamme myös valmistautua eduskuntavaaleihin 2023 sekä seuraamme Ranskan presidentinvaalien ja USA:n välivaalien vaikutuksia EU- ja kauppapolitiikkaan. |