Katse länteen – ja Geneveenkin
Ukrainan sota ja Venäjä-sanktiot hallitsevat julkista keskustelua. Vähemmälle huomiolle jääneitä, mutta sitäkin tärkeämpiä, teemoja ovat EU:n ja USA:n syventyvä kauppa ja teknologiayhteistyö sekä Maailman kauppajärjestö WTO:n vaikea valmistautuminen 12.-15.6. järjestettävään ministerikokoukseen Genevessä. Suomen talouden ja ulkomaankaupan kannalta molempien prosessien olisi toivottavaa onnistuvan. Pikavoittoja ei kuitenkaan näytä olevan näköpiirissä, mutta ehkä pieniä askelia oikeaan suuntaan.
Eurooppa on joutunut katkomaan kauppasuhteitaan Venäjän kanssa ja ajautunut uudelleenarvioimaan Kiinan kaupan riskejään. Tämän seurauksena Bryssel on asettanut suuria odotuksia yhteistyölle Yhdysvaltojen kanssa. Vuosi sitten käynnistyneellä EU-USA Trade and Technology Council -prosessilla haetaan yksituumaisuutta uuden digitaalisen ja vihreän kasvun sääntelyssä sekä perinteisissä kauppateemoissa, kuten vientivalvonnassa, investoinneissa, julkisissa hankinnoissa ja työoloissa. Energiavarmuus ja kriittiset hankintaketjut ovat myös esillä. Varsinainen työ tehdään sidosryhmien kanssa vuorovaikutuksessa 10 asiantuntijaryhmässä, joita kiritetään poliittisilla EU-USA huippukokouksilla. Viimeisin huippukokous järjestettiin Pariisissa 16.5.2022.
Transatlanttisten kumppaneiden yksituumaisuudesta huolimatta työn käytännön tulokset ovat toistaiseksi olleet vaatimattomat. Olennaista on, että EU ja USA ovat perustaneet välilleen pysyvän kauppapoliittisen yhteistyöelimen, jonka avulla voidaan aidosti karsia keskinäisen kaupan esteitä ja luoda samankaltaiseen arvopohjaan perustuvia globaaleja pelisääntöjä. Ne tervehdyttäisivät kilpailua, esimerkiksi Kiinan kanssa.
EU:n ja USA:n vahvaa panosta kaivataan myös WTO:n kesäkuisessa ministerikokouksessa. WTO:n toiminta on pidempään ollut vaikeuksissa. Uusia WTO-sopimuksia ei ole saatu aikaiseksi sääntelyn modernisoimiseksi ja kauppariitojen ratkaisukin on halvaantunut. Nyt agendalla on ehdotus WTO:n uudistamisen käynnistämisestä, riidanratkaisun toimivuuden varmistamisesta sekä sääntelyehdotuksia sähköisestä kaupasta, kalastustuista ja investoinneista sekä terveydensuojelusta kaupan keinoin.
Tulevan WTO-kokouksen onnistumisen eväät näyttävät heikolta, sillä päätösten tekemiseksi vaaditaan kaikkien 164 WTO-jäsenmaan yksituumaisuus. Viime aikoina Venäjä on uhannut estää päätökset tai jopa erota WTO:sta. Suomen ja EU:n kauppa muun muassa Kiinan, Intian ja USA:n kanssa perustuu yksinomaan WTO-sääntöihin. Siksi WTO:n näivettyminen olisi merkittävä takaisku meille. Kansainvälisen kaupan sääntelyn kehittäminen uhkaa entisestään vesittyä. |