Unohdettu Intia –
EU haluaa karsia kaupanesteitä
Intian väkiluvultaan maailman toiseksi suurimmat ja vauhdilla kasvavat markkinat tarjoavat suomalaisyrityksille suuren potentiaalin, jota on vielä rutkasti hyödyntämättä. EU:n ja Intian vapaakauppasopimus vauhdittaisi kauppavaihtoamme. Neuvottelut ovat alkuvaiheessa ja nyt on mahdollista vaikuttaa niiden sisältöön. Millaisia ongelmia yrityksellänne on Intian-kaupassa?
Intia on väkiluvultaan maailman toiseksi suurin maa ja sen oletetaan nousevan lähivuosina Kiinan ohi väkimäärältään maailman suurimmaksi markkinaksi. Intian talous kasvaa kovaa, yli seitsemän prosentin vauhtia, vaikka hidastuvan globaalitalouden kasvun ja korkojen nousun seurauksena kasvuennustetta on viime päivinä korjattu hieman alas päin. Intian talouden odotetaan kuitenkin kasvavan kaksi kertaa globaalia talouskasvua nopeammin. Se tarjoaa valtavat mahdollisuudet suomalaisille yrityksille.
Viime kuukausina Suomen tavarakauppa Intian kanssa on kasvanut prosentuaalisesti enemmän kuin Suomen kauppa muun maailman kanssa, mutta tästä huolimatta Intia mahtuu juuri ja juuri Suomen 25 tärkeimmän kauppakumppanin joukkoon. Palveluissa Intian rooli Suomen kauppakumppanina on tavarakauppaa suurempi. Intia on monelta osin eurooppalaisten maiden kanssa samanmielinen maa, missä on halua uudistua ja kysyntää vastuullisista vihreää siirtymää ja digitalisaatiota edistäville ratkaisuille.
EU on vastikään aloittanut uudelleen vapaakauppasopimusneuvottelut Intian kanssa. Samalla neuvotellaan myös sopimuksista investointisuojasta ja maantieteellisistä merkinnöistä. Ensimmäinen alustava neuvottelukierros käytiin kesäkuussa. Sopimusten tavoitteena on vähentää kaupan ja investointien esteitä EU:n ja Intian väliltä, ja luoda tasapuolisia kaupankäyntimahdollisuuksia.
Neuvotteluista ei odoteta helppoja, mutta olisi sekä kahdenvälisten kauppa- ja taloussuhteiden että laajemmankin geotaloudellisen kehityksen kannalta tärkeää, että EU ja Intia saavat neuvottelut päätökseen ja sopimukset voimaan niin pian kuin mahdollista.
Neuvottelut jatkuvat lokakuussa ja nyt on mahdollisuus vaikuttaa ulkoministeriön laatimiin Suomen neuvottelutavoitteisiin.
Millaisia tavarakauppaan, palvelukauppaan, investointeihin, teollis- ja tekijänoikeuksiin, julkisiin hankintoihin tai esimerkiksi henkilöiden maahantuloon liittyviä haasteita yrityksellänne viennissä, tuonnissa tai investoitaessa Intiaan?
Vastaa kyselyyn mieluiten perjantaihin 16. syyskuuta mennessä osoitteeseen heli.siikaluoma@ek.fi tai ulkoministeriöön kpo-20@formin.fi. Käsittelemme vastauksiasi luottamuksellisesti. |