Ruotsin EU-puheenjohtajakauden prioriteetit
Ruotsi on Euroopan unionin neuvoston uusi puheenjohtajamaa 1. tammikuuta 2023 alkaen. Kuusi kuukautta kestävän puheenjohtajakauden aikana Ruotsi tulee isännöimään noin 2 000 kokousta Brysselissä ja Luxemburgissa sekä noin 150 kokousta eri paikkakunnilla Ruotsissa.
Ruotsin puheenjohtajakauden neljä prioriteettia ovat:
- Turvallisuus – yhtenäisyys
- Resilienssi – kilpailukyky
- Hyvinvointi – vihreä siirtymä ja energiareformi
- Demokraattiset arvot ja oikeusvaltioperiaate
Ruotsin painopisteet heijastavat Ruotsin perinteisesti EU:ssa puolustamia kantoja mutta vastaavat myös unionin tämänhetkisiin geopoliittisiin ja taloudellisiin haasteisiin.
Turvallisuuden ja puolustuksen osalta Ruotsi keskittyy ns. strategisen kompassin toimeenpanoon. Strateginen kompassi toimii ohjeena EU:n turvallisuus- ja puolustuspolitiikan kehittämiselle tuleville vuosille. Ruotsi keskittyy myös siviili- ja kriisinhallintaan, uuden yhteisen siviiliturvallisuus- ja puolustuspolitiikan pakettiin, EU:n sisäisten ja ulkoisten kriisinhallintaformaattien välisen yhteistyön tehostamiseen, terrorismin ja väkivaltaisten ääriliikkeiden torjuntaan sekä rajat ylittävien rikosten torjuntaan.
Ruotsi katsoo, että EU:n on jatkossakin tarjottava parhaat mahdolliset olosuhteet vahvalle ja avoimelle taloudelle, joka perustuu vapaaseen kilpailuun, yksityisiin investointeihin ja menestyksekkääseen digitalisaatioon. Globaali ilmastohaaste vaatii maailmanlaajuista vastausta. Euroopan on näytettävä esimerkkiä saavuttamalla kunnianhimoisia ilmastotavoitteita, lisäämällä kasvua ja kilpailukykyä.
Yhteiset eurooppalaiset askeleet kohti riippumattomuutta fossiilisista polttoaineista ovat välttämättömiä paitsi vihreän siirtymän myös turvallisuutemme kannalta. Vihreitä ratkaisuja tarjoavilla eurooppalaisilla yrityksillä on suuri kysyntä maailmanlaajuisesti, ja ne voivat edistää siirtymistä kohti kiertotaloutta.
Ruotsi puolustaa oikeusvaltioperiaatetta ja perusoikeuksia ja katsoo että talouden toimijat hyötyvät toimiessaan maailman suurimmilla yhtenäismarkkinoilla.
Lisätietoa: Karoliina Rasi
|