Geopolitiikka maailmantalouden jarruna 2024?
Kansainvälisen kaupan toimintaympäristö on täynnä geopoliittisia haasteita, mutta rahoitusolosuhteiden keventyminen voi tuoda yrityksille odotettua helpotusta.
Maailmantalouden kasvun ennakoidaan OECD:n mukaan hidastuvan viime vuodesta ja jäävän suhteellisen matalalle, n. 2,7 %:n tasolle vuonna 2024. Syynä kasvun hidastumiseen ovat korkeat korot, lisääntyneet kaupan esteet sekä geopoliittinen epävarmuus. Maailmantalouden veturin USA:n talouden odotetaan jatkavan yhä selvästi EU:ta vahvempana, mutta kasvuvauhti voi hidastua. Kiinalla on sylissään merkittäviä rakenteellisia ongelmia, ja sen talouskasvu on hiipumassa kohti uutta matalampaa normaalia. Aasian ja Tyynenmeren alueen merkitys kansainvälisen kaupan painopisteenä on kuitenkin selvästi korostunut sen kattaessa IMF:n arvion mukaan n. 70 % globaalista talouskasvusta viime vuonna.
Maailmankaupan kannalta positiivisena voidaan nähdä rahan hinnan kääntyminen viime vuoden lopulla selvään laskuun. Markkinat odottavat, että EKP ja FED aloittavat ohjauskorkojen laskemisen kevään tai kesän aikana. Näkymät inflaation lopullisesta taittumisesta ovat kuitenkin vielä osittain epävarmoja erityisesti palveluinflaation osalta.
Epävarmuutta talouteen luovat myös sodat sekä niistä heijastuvat tuotannon ja kaupan häiriöt, jotka voivat pitkittyessään kiihdyttää inflaatiopaineita. Tästä viimeisimpänä esimerkkinä voidaan pitää iskuja Suezin kanavassa, jotka ovat saaneet aikaan muutoksia rahtiliikenteen reittisuunnitelmiin ja tavaraliikenteeseen. Sota on laajentunut Yhdysvaltojen ja Britannian ryhdyttyä vastatoimiin kaupankäynnin puolustamiseksi.
USA-Kiina-kauppasota on yhä vahvasti läsnä, mutta retoriikka on viime aikoina pehmentynyt suhteiden parantamiseksi. Epävarmuutta maiden välisiin suhteisiin tuo kuitenkin Taiwanin presidentin- ja parlamenttivaalit, joissa mahdollisuus Kiinan jännitteiden kasvulle on olemassa. Vastaavasti Trumpin mahdollisen vaalivoiton vaikutukset Ukrainan, NATO:n, WTO:n sekä IRA:n osalta nousevat keskeisiksi kysymyksiksi.
Geopoliittinen epävarmuus lisää yritysten tarvetta tuotantoketjujen monipuolistamiselle. Kiinan tuotantoketjuista irrottautumista ("de-risking") vauhdittavat taloudelliset, poliittiset sekä regulatiiviset riskit. Kansainvälisen kaupan keskeiset markkina-ajurit löytyvät nyt turvallisuudesta, digitalisaatiosta sekä vihreästä siirtymästä. Huomionarvoisesti kaksoissiirtymä ei voi kuitenkaan toistaiseksi toteutua ilman Kiinaa.
Lisätietoja: Alex Tuominen
|