Belgian EU-puheenjohtajuusohjelma julki
Belgia julkisti EU-puheenjohtajuusohjelmansa, jolla se pyrkii vastaamaan EU:n kohtaamiin taloudellisiin ja sosiaalisiin haasteisiin sekä turvallisuus- ja ympäristöhaasteisiin. Sen historian kolmastoista kerta toimia Euroopan unionin puheenjohtajana alkaa 1. tammikuuta 2024.
Belgian kolmastoista EU-puheenjohtajuusohjelma sisältää kuusi laajaa kokonaisuutta:
1. Oikeusvaltioperiaatteen, demokratian ja yhtenäisyyden puolustaminen
Belgia pyrkii lisäämään kansalaisten vaikutusmahdollisuuksia yhteiskunnassa kiinnittäen erityistä huomiota nuorten osallistamiseen. Belgia on myös sitoutunut tukemaan EU:n jäsenehdokasvaltioita niiden pyrkimyksissä liittyä Euroopan unioniin. Se pitää tärkeänä valmistella unionin politiikkoja, resursseja ja päätöksentekorakenteita tulevia liittymisiä silmällä pitäen.
2. Kilpailukykymme vahvistaminen
Tämänhetkisessä geopoliittisessa tilanteessa ja tekoälyn kaltaisten uusien teknologioiden kehittyessä nopeasti EU:n on asetettava etusijalle pitkän aikavälin kilpailukyky- ja teollisuuspolitiikkansa. EU:n on varmistettava tasapuoliset toimintaedellytykset yrityksille, erityisesti pk-yrityksille, jotta ne voivat kilpailla tasapuolisesti sekä Euroopassa että maailmanlaajuisesti. Johdonmukainen, ennakoitavissa oleva ja yksinkertaistettu sääntelykehys on avainasemassa. Puheenjohtajamaa Belgia pyrkii vahvistamaan EU:n sisämarkkinoita ja teollisuuden tulevaisuutta sekä jatkamaan työtä pääomamarkkinaunionin ja energiaunionin viimeistelemiseksi. Erityistä huomiota kiinnitetään taloudellisen turvallisuutemme parantamiseen, haitallisten riippuvuuksien vähentämiseen ja teknologisen johtoasemamme edistämiseen kriittisillä aloilla.
3. Kohti vihreää ja oikeudenmukaista siirtymää
Belgia sitoutuu edistämään ja saattamaan loppuun mahdollisimman monia vielä käsittelyssä olevia lainsäädäntöesityksiä liittyen ilmastonmuutokseen, biologisen monimuotoisuuden köyhtymiseen ja saastumiseen. Ilmastonmuutoksen torjumiseksi Belgia pyrkii vahvistamaan unionin kiertotaloutta ja edistämään myös kestävää vesihuoltoa. Belgia toisaalta haluaa painottaa, että Green Deal on myös kasvuohjelma joka pitää teollisen toiminnan Euroopan mantereella .
4. Sosiaali- ja terveysagendan vahvistaminen
Belgia pyrkii vahvistamaan työmarkkinaosapuolten vuoropuhelua kaikilla tasoilla ja edistämään työvoiman oikeudenmukaista liikkuvuutta. Sen kunnianhimoinen sosiaalinen toimintaohjelma pyrkii vahvistamaan Eurooppalaista yhteiskuntaa, joka on osallistavampi, tasa-arvoisempi ja oikeudenmukaisempi kaikille.
5. Ihmisten ja EU:n rajojen suojelu
Belgia pyrkii vahvistamaan EU:n yhteistä ja nopeaa reagointia muuttoliikekriiseihin ja parantamaan laillisia väyliä EU:hun. Belgia kiinnittää erityistä huomiota järjestäytyneen rikollisuuden torjuntaan, väkivaltaisten ääriliikkeiden ehkäisemiseen ja EU:n selviytymiskyvyn vahvistamiseen kriiseissä sekä uusissa hybridihaasteissa. Yhtenä tärkeänä painopisteenä on Euroopan puolustuksen teollisen ja teknologisen perustan vahvistaminen muun muassa tutkimalla mahdollisuutta laatia Euroopan puolustusteollisuusstrategia.
6. Globaalin Euroopan edistäminen
Belgia näkee, että ulkopoliittisten tavoitteidensa saavuttamiseksi EU:n on hyödynnettävä täysimääräisesti talous-, turvallisuus- ja puolustusvoimavaransa sekä kehitysavun ja humanitaarisen avun voimavaransa. Tähän sisältyy kunnianhimoinen ja tasapainoinen kauppapolitiikka, joka on avointa, kestävää ja määrätietoista. Tämä edellyttää sääntöihin perustuvan monenvälisen kauppajärjestelmän vahvistamista.
|