Kauppasodassa kaikki sallittua?
Presidentti Trumpin asettamien lisätullien johdosta maailmankauppa on kynnyksellä. Seuraavien 90 päivän aikana ratkeaa, onko USA:lla diilintekotahtoa esimerkiksi EU:n kanssa vai ajautuuko transatlanttinen kauppa tullinokitteluun, mikä olisi huono asia Suomenkin taloudelle.
Maailmankaupassa tullit ovat laskeneet toisen maailmansodan jälkeen 40 prosenttista 4 prosenttiin. Tätä taustaa vasten presidentti Trumpin eri maille asettamat lisätullit 10 prosentista yli 100 prosenttiin ovat poikkeuksellinen teko. Näin korkeiden tullien vaikutus globaaleihin arvoketjuihin perustuvaan maailmankauppaan on erittäin haitallista. Samalla kun ne luovat epävarmuutta, ne heikentävät luottamusta USA:n nykyjohdon tahtoon vahvistaa transatlanttista kumppanuutta taloudesta turvallisuuteen.
Komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen on korostanut julkisuudessa EU:n valmiutta sopia kaupanesteistä ja tullieroista, mutta myös valmiutta puolustaa Euroopan taloutta ja sisämarkkinoita korkeilla vastatulleilla ja kaupanrajoituksilla.
EU:n kauppapolitiikasta vastaavat henkilöt ovat korostaneet elinkeinoelämän suuntaan seuraavia seikkoja. Ensinnäkin on olennaista, että EU on yhtenäinen ja kaikki 27 jänsemaata samassa kauppapoliittisessa rintamassa. Toiseksi yrityksiä kehotetaan tuomaan komission tietoon kaikki markkinahäiriöt ja muutokset, joita tullit aiheuttavat sisämarkkinoilla tai kolmansien maiden kaupassa. Kolmanneksi yritysten toivotaan myös amerikkalaisten kauppakumppanien kautta laittavan painetta USA:n poliittiseen johtoon.
Presidentti Trump käyttää paljon julkisuutta myös omien poliittisten tavoitteiden ajamiseen. Hän puhuu asioista, mutta ei kaikkea laita täytäntöön. Tästä syystä myös muut toimijat, kuten EU joutuvat tasapainoilemaan tässä pelissä julkisuuden kanssa. Yrityksille vinkkinä, ettei kannata huolestua kaikista julkisuudessa olleista ehdotuksista, sillä kauppapoliittista peliä käydään välillä ilman tosiasiallisia faktoja.
Osana tätä peliä komissio voi käynnistää uusia konsultaatioita mahdollisista vastatoimista, mutta ne voivat olla myös ”hämäystä”. Joka tapauksessa epävarmuus leimaa kansainvälistä kauppaa lähiajat, sillä Trumpin kauppasodissa kaikki on sallittua.
|